Alt om Kroppen

Tennisalbue

Hvad er en tennisalbue?

En tennisalbue, også kaldet epikondylitis lateralis. Er en inflammatorisk overbelastning af muskel og senefæster på ydersiden af underarmen tættest albuen. Derfra navnet epikondylitis lateralis, da lateral betyder yderside.

Tilstanden epikondylit findes i to varianter, hvor der er tennisalbuen (ydersiden af albuen) og golfalbue (indersiden af albuen). Men af de to tilstande er det tennisalbuen, der forekommer hyppigst.

Tennisalbue er en betegnelse den har fået, da tennisalbue forekommer hyppigt under tennis, men dette er ikke altid årsagen til tennisalbue. Man behøver derfor ikke at have spillet tennis for at få denne overbelastning. Men derimod have lavet hyppige gentagelser af muskulaturen i en længere periode for at få tennisalbue. Ensidigt arbejde i kulde er en ekstra udsat gruppe for at få tennisalbue.

 

Symptomerne på en tennisalbue

Tennisalbue er en smertetilstand, der kan forekomme efter et par dage efter en overbelastning. Smerterne føles murrende nær ydersiden af albuen og kan give udstråling ned gennem underarmens yderside og håndleddet.

Når du har tennisalbue, vil almindelige daglige aktiviteter give dig smerte, og funktioner som at skænke, arbejde på computer osv. Vil være smertefulde.

Tilstanden forekommer hyppigst hos individer fra 35-40 års alderen og derover.

 

Behandling af tennisalbue

Når smerten er mest intens, kan is nedsætte smerterne. Se også RICEM princippet.

Man bør så vidt muligt undgå at belaste tennisalbuen for meget. Så aktiviteter der aktiverer smerten bør undgås. Hvis du f.eks. spiller tennis, bør du tage en pause indtil smerten aftager.

Det er vigtigt at holde sig i gang på arbejdet, men der hvor det giver smerter, kan man evt. ændre arbejdsstillinger for at undgå yderligere irritation af tennisalbuen.

 

Du kan blive behandlet for tennisalbue med fysioterapi, hvor fysioterapeuten viser øvelser for tennisalbuen, der skal laves hjemme. En træningsform der er mest brugt til en tennisalbue, er eksentrisk træning af underarmen.

 

Øvelse til behandling af tennisalbue:

  1. Siddende på stol med et armlæn, hvor man placerer ”den dårlige underarm” på armlænet med en håndvægt i hånden (ca. 1 kilo for kvinder, 2 kilo for mænd).

  2. Næst skal ”den gode” hånd hjælpe ”den dårlige” hånd med at komme op i en bøjning, og dernæst skal ”den dårlige” føre hånden langsomt nedad (tæl til 5).

  3. Gentag ca. 3 x 15 gange, hvor der er 30 sek. Pause imellem. 

 

Under træningen må man godt have en let ømhed på området fra tennisalbuen, men ømheden skal helst forsvinde i løbet af et døgn. Hvis ikke den forsvinder, har du overbelastet din tennisalbue og skal nedsætte træningsbelastningen. (skift evt. til en lettere håndvægt).

Anden behandling for tennisalbue er massage og elektrisk stimulering såsom ultralyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *