Alt om Kroppen

Skinnebensbetændelse

Hvad er skinnebensbetændelse?

Skinnebensbetændelse også kaldet shin splints, er en betændelsestilstand på forsiden af underbenet (tibia), der oftest forekommer ved overbelastning af musklen (M. Tibialis anterior eller M. Tibialis posterior).

Skinnebensbetændelse opstår ved for meget træning, for hurtig progression af træningen og dårligt underlag. Men også skoene og fodens stilling har noget at sige om skinnebensbetændelse.

 

Skinnebensbetændelse forekommer hyppigt hos løbere og springere, da de har hyppige afsæt og derfor udsætter skinnebenets muskulatur for hyppige gentagelser.

Hvis man er platfod, eller har dårlige sko uden støtte, kan foden være i en konstant overproneret stilling. Dette fremprovokerer også skinnebensbetændelse. Se også artiklen Løbestil.

 

Symptomer på skinnebensbetændelse:

Skinnebensbetændelse giver:

  • Smerte på forsiden af skinnebenet
  • Skarp smerte under og efter løb og fysisk aktivitet hvor man afsætter.

 

Hvordan behandler man skinnebensbetændelse?

  • Aflastning er det første punkt af behandlingen for skinnebensbetændelse.

Skinnebensbetændelse opstår fordi du har trænet for hårdt og muskulaturen derfor ikke kan følge med, så det er faktisk din krop der kommer med en advarsel om at du skal skære ned. Derfor skal du holde en pause fra din nuværende træning og aflaste ved en anden form for træning. Ex cykling.

  • Skinnebensbetændelse opstår bland andet fordi din muskulatur ikke er stærk nok, så træning for musklerne i underbenet vil nedsætte problemet.

 

Hvis din skinnebensbetændelse bliver ved med at volde problemer, prøv at kontakte en fysioterapeut der kan give dig et træningsprogram og evt. massage for at afspænde muskulaturen og hjælpe mod skinnebensbetændelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *