Alt om Kroppen

Overbelastning

Hvad er en overbelastning og hvad sker der i vævet ved en overbelastning?

En overbelastning eller en overbelastningsskade starter ved, at man påfører kroppen, eller vævet mange små belastninger og ved disse mange små belastninger bliver vævet beskadiget. En ”almindelig” belastning kan være styrketræning, gentagende arbejdsstillinger, dårlig holdning  osv. se nedenunder. Skaderne er mikroskopiske og når man laver dem, kan de hverken ses eller mærkes. Når man laver små belastninger i vævet, er der derfor sket et lille brud, der medfører inflammation. Inflammation er en af kroppens normale helings funktioner hvor kroppen reparerer vævet. Det der sker ved en inflammation er, at de hvide blodlegemer kommer til det skadede område, for at reparere det.

Der hvor man kan snakke om en overbelastning, er hvis kroppen udsættes for en ny belastning, inden den lille skade er helet op, og derfor sker der en yderligere nedbrydning. Hvis denne gentages flere gange kan den lille skade fra en almindelig belastning blive større og man kan begynde at mærke ømhed og smerte, som er følge af inflammationen.

 

Hvordan føles en overbelastning?

Ved en overbelastning kan der være:

 • Smerter
 • Varme på det skadede område
 • Ømhed
 • Smertetriade (morgenstivhed/igangsætningsbesvær, forsvinder når man er i gang med en belastning, kommer forstærket igen efter belastningen)

 

Hvordan overbelaster man sin krop?

Vævet kan belastes ved flere forskellige måder og der er ofte flere årsager til overbelastningen.

Der er to faktorer der kan disponere til en overbelastning. Faktorerne kan enten være de indre eller ydre, men ofte har man en indre belastning hvor man selv udløser en overbelastning ved en ydre belastning.

Den indre overbelastning kan være medfødte problemstillinger, ens bevægemønster eller problemer med ens kropsbygning:

 • Malalignment
 • Muskelasymmetri
 • Nedsat muskelstyrke
 • Hypermobilitet eller hypomobilitet

Den ydre overbelastning er, hvad der påvirker en udefra og hvad man selv gør for at give kroppen en overbelastning:

 • Styrketræning (hvis man f.eks. øger belastningen for hurtigt)
 • Dårlig påklædning eller sko
 • Gentagende arbejdsstillinger (f.eks. Musearm)

 

Hvordan behandler man en overbelastning?

Da der er mange multifaktorielle årsager til en overbelastning, er det derfor svært at forstå og behandle en overbelastning. Men via ens sygdomshistorie kan man oftest finde ud af, hvad det er, der har givet dig din overbelastning.

For at få behandlet din overbelastning, kan du tage kontakt til din fysioterapeut for at i, i fællesskab kan finde ud af, hvad der har givet dig din overbelastning. Tag evt. først kontakt til din læge for at få en henvisning.

Når man finder grunden til ens overbelastning, skal man omlægge sin hverdag, så det man belaster ikke bliver overbelastet i samme grad. Når de største smerter fra overbelastningen så er faldet, skal man begynde at genoptræne det skadede væv, så man kan opbygge sig en god styrke for at undgå en videre overbelastning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *