Alt om Kroppen

Mckenzie metode

Hvad er Mckenzie metoden?

Robin Mckenzie har lavet en metode, der er en meget velkendt behandlingsmetode, der bruges til behandling af ryggen i relation af rygsmerter og diskusprolaps.

Til hverdag tilbringer mennesket sig mest i en foroverbøjet stilling pga. hverdagsrelaterede aktiviteter, såsom jobbet (specielt kontorarbejde), i bilen eller på sofaen. Det er kun i sjældne tilfælde ens arbejdssituationer vil kræve at man laver en bagoverbøjning.

Mckenzie mener, at den vedvarende foroverbøjede stilling hver dag kan være årsag til mange rygsmerter. Så Mckenzies teori er at man tit skal lave en bevægelse i modsatte retning, altså en bagoverbøjning.

 

Hvad er mckenzie metoden godt for?

Konsekvensen af en ofte langvarig stilling af foroverbøjet ryg kan resultere i en diskusprolaps.

En diskusprolaps er en rygrelateret skade der opstår, når båndskivens (diskussens) kerne bryder igennem bindevævsringen og trykker på nerverødderne. Eller hvis det er en diskusprolaps på hals eller bryst delen, kan prolapsen også risikere at trykke på rygmarven.

Diskusprolaps forekommer hyppigst i lændedelen af ryggen. Se også artiklen: Diskusprolaps.

 

Mckenzie metoden i øvelser:

Under Mckenzie metoden ligger man fremliggende (på maven), så du får de nødvendige stræk for at undgå videre rygsmerter. Se også artiklen: Rygsmerter.

For mange vil det allerede give rygsmerter af at ligge på maven, så start med at blive i den stilling et par min og gå derefter videre til næste skridt i Mckenzie metoden. Det handler om at gå stille frem i Mckenzie metoden og ligge så længe man kan holde det ud.

 

1. øvelse i Mckenzie metoden:

Lig fremliggende (på maven), med lidt spredte ben og hvil på underarmene. I denne stilling handler det om at være afslappet i hele muskulaturen, (især med fokus på balder og ryg), tage dybe vejrtrækninger, også holde strækket i et par min (eller så længe du kan holde det ud).

 

2. øvelse i Mckenzie metoden:

Lig fremliggende (på maven), med lidt spredte ben og placer håndfladerne i gulvet i skulderhøjte. Pres fra med håndfladerne så albuerne strækkes så meget de kan. Bliv i strækket i et par sekunder og sænk dig ned igen. Gentag denne øvelse ca. 10-15 gange så længe det føles godt for ryggen.

Igen handler det om at være afslappet i muskulaturen omkring ryg og balder og holde lænden i gulvet.

Når du laver Mckenzie metoden, er det meget normalt at få smerter i lænden under udførelsen af øvelserne, men det må ikke vare længere end 30 min efter endte øvelser.

 

Hvis du har mange smerter, bør du altid besøge en sundhedsprofessionel, som en fysioterapeut, kiropraktor eller egen læge.

En tanke om “Mckenzie metode

  1. Pingback: Diskusprolaps: Se her hvordan den forekommer og behandles | Altomkroppen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *