Alt om Kroppen

Mælkesyre

Hvad er mælkesyre?

 

Der findes to slagt muskelømheder, nemlig den akutte ømhed (mælkesyredannelse) og DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) læs også artiklen: DOMS – Delayed Onset Muscle Disorder

Den akutte ømhed – Mælkesyre/laktat:

Mælkesyre også kaldet den akutte ømhed, kommer mens du arbejder og efter endt arbejde.

Der bliver hele tiden produceret mælkesyre i musklerne, men hvis der er tilstrækkeligt ilt, vil mælkesyren transporteres bort med blodet.

Mælkesyre er en form for affaldstoffer, der skabes gennem musklens arbejde. Musklen eller musklerne bliver syret til.

For ikke at ophobe mælkesyre i musklerne, handler det om at holde balancen mellem produktionen af mælkesyre og bortskaffelsen af mælkesyre. Dette gøres ved lav arbejdsindsats, (også kaldet aerobt arbejde – arbejde med ilt). Omvendt stiger niveauet af mælkesyre, hvis din arbejdsindsats stiger (anaerobt arbejde – arbejde uden ilt). Hvis ilten ikke kan transporteres hurtigt nok gennem musklen, vil mælkesyren ophobe sig.

For at undgå en ophobing af mælkesyredannelsen i musklerne, skal du nedsætte intensiteten på din fysiske aktivitet, for at undgå yderligere smerte.

Mælkesyren vil mærkes som en svigende fornemmelse i musklen. Så når du når til den grænse, ved du, at du arbejder uden ilt, (anaerobt arbejde), og derfor ophober mælkesyre.

 

Hvor længe varer mælkesyren/muskelømheden?

Mælkesyre niveauet normaliseres typisk efter 30-60 min efter endt træning. Og kan derfor ikke sammenlignes med DOMS, da denne muskelømhed typisk først kommer på anden dagen efter endt træning.

 

Hvad kan jeg gøre for at undgå mælkesyre?

Jo bedre kondition du har, des længere tid tager det for at nå mælkesyre grænsen. Men hvis mælkesyredannelsen er sket, der nedbrydningen lidt hurtigere, hvis du bevæger dig lidt. Ømheden vil typisk være væk dagen efter.

One thought on “Mælkesyre

  1. Pingback: Efter træning: læs hvad der sker med kroppen efter træning | Alt om Kroppen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *