Alt om Kroppen

Løberknæ

Hvad er løberknæ?

Løberknæ også kaldet Tractus iliotibialis syndrom er en inflammatorisk smertetilstand, der hyppigst forekommer hos løbere. Løberknæ er lokaliseret på knæleddets yderside og er den store sene tractus iliotibialis, der udspringer fra forsiden af låret og trækker ned på ydersiden af lårmusklen og hæfter på siden af underbenet (femur).

Løberknæ forekommer, da hyppige gentagende bøjninger i knæleddet overbelaster senen, ved gnidninger mellem sene og knogle på femur. Vævet rundt omkring knæet er ikke stærkt nok, til at klare den gentagende belastning man udsætter det for, og det er derfor, der opstår inflammation, altså løberknæ.

 

Hvad er symptomerne på løberknæ?

Symptomerne på løberknæ er:

  • Løberknæ giver smerter på ydersiden af knæet.
  • Smerter under og efter aktivitet
  • Løberknæ giver smerter under gang.
  • Og løberknæ giver hævelse omkring knæet.

 

Hvad er risikofaktorerne på løberknæ?

Der er større risiko for løberknæ, hvis nogle af disse punkter passer:

 

Hvordan behandler man løberknæ?

Først om fremmest er det altid godt at tage til en fysioterapeut, for at få bekræftet sin tvivl om det er løberknæ. Fysioterapeuten kan også hjælpe dig med at give dig udspændings og styrkeøvelser til dit løberknæ, og derudover lave manuel behandling af løberknæet på ydersiden af låret.

 

Løberknæ behandles ved en kombination af nedtrapning af løb, udspænding og styrketræning af hofte, baller og knæ.

Ved løberknæ er massage og manuel udspænding også godt for at reducere smerten og symptomerne på løberknæ.

Da løberknæ er en overbelastningsskade, handler det først og fremmest om at nedsætte intensiteten af din træning. Selvom man har løberknæ, skal man ikke lægge sig flad og vente på at smerten går over, men tværtimod fortsætte med at være fysisk aktiv. Men vælg en sportsgren der ikke er ligeså belastende for dit løberknæ, eks. som svømning.

 

Hvis der er hævelse omkring knæet, er det en god ide, at starte med at påføre løberknæet kulde (is). Se også artiklen RICEM-Princippet.

Hvis der er hævelse i dit løberknæ, vent med at påbegynde noget fysisk aktivitet eller udspænding, til hævelsen er væk fra dit løberknæ.

 

Øvelser til løberknæ:

Udspændingsøvelser til løberknæ:

  • Den bedste øvelse for løberknæ udføres stående, hvor du fører det ”raske” ben indover det ”syge” ben og bøje forover i hoften hen imod det raske ben. Stå således i 30 sek. Flere gange dagligt, for at udspænde dit løberknæ.

 

Styrketræning for løberknæ:

  • Lunges
  • Træning på vippebræt er godt for at styrke musklerne omkring ankel og knæ.

 

Du kan langsomt vende tilbage til din idræt, når dine styrkeøvelser ikke påfører dig smerte. Men start gerne med små distancer, hvis du skal ud og løbe.

En tanke om “Løberknæ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *